A. Genekllikle asıl uyku döneminin iyk üçte birinde ortaya çıkan ve yetersiz bir korku içinde çığlık atmayla başlayan, yineleyen, birden uykudan uyanma epizodlarının olması.
B. Hen epizodda yoğun bir korku ve teşikardi, hızlı soluk alıp verme ve terleme gibi otonomik uyarılma bulgularının olması.
C. Epizod sırasında başkalarının kendisini rahatlatmak için gösterdiği çabalara karşı görece tepkisiz kalma.
D. Ayrıntılı bir rüya anımsanmaz ve geçirilen epizod için amnezi vardır.
118
E. Bu epizodlar, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, mesleki alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında bozulmaya neden olur.
F. Bu bozukluk bir meddenin (örn. kötüye kullanılablilen bir ilaç, tedavi için kullanılan bir ilaç) ya da genel tıbbi bir durumun doğrudan fizyolojik etkilerine bağlı değildir.
uykuda korku bozuklugu
A. Genekllikle asıl uyku döneminin iyk üçte birinde ortaya çıkan ve yetersiz bir korku içinde çığlık atmayla başlayan, yineleyen, birden uykudan uyanma epizodlarının olması. B. Hen epizodda yoğun bir korku ve teşikardi, hızlı soluk alıp verme ve terleme gibi otonomik uyarılma bulgularının olması. C. Epizod sırasında başkalarının kendisini rahatlatmak için gösterdiği çabalara karşı görece tepkisiz kalma. D. Ayrıntılı bir rüya anımsanmaz ve geçirilen epizod için amnezi vardır. 118 E. Bu epizodlar, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, mesleki alanlarda ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında bozulmaya neden olur. F. Bu bozukluk bir meddenin (örn. kötüye kullanılablilen bir ilaç, tedavi için kullanılan bir ilaç) ya da genel tıbbi bir durumun doğrudan fizyolojik etkilerine bağlı değildir.